O škole

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD, se nachází v Žatci, přímo v jeho turistickém centru.

Škola vznikla v roce 1959 a od roku 1993 je školou soukromou. Zřizovatelem je Svaz českých a moravských spotřebních družstev, skupina COOP se sídlem v Praze, pod který spadá dalších devět škol podobného typu rozmístěných po celé republice.

Střední odborná škola nabízí studium zakončené maturitní zkouškou v těchto oborech:
Hotelnictví (65-42-M/01), Ekonomika a podnikání (63-41-M/01), Gastronomie (65-41-L/01).

Na Středním odborném učilišti, po jehož ukončení žáci obdrží výuční list, lze studovat obor:
Kuchař-číšník (65-51-H/01) a Kuchař-číšník (65-51-H/01) se zaměřením Cukrář.
Příprava žáků se realizuje formou denního studia.

Sportovně nadaným žákům poskytneme prostor pro rozšířenou výuku sportu, a to rozhodně ne na úkor povinného obsahu vzdělávání.

Nástavbové studium, které je určeno pro absolventy učebních oborů, se realizuje formou denní a dálkovou. V denní formě nabízíme dvouletý obor vzdělání Podnikání (64-41-L/51) a v dálkové podobě je také obor Podnikání (64-41-L/51).

V současné době sídlí škola ve dvou objektech. Ve škole máme 23 učeben, z toho 11 odborných. Praktické vyučování zajišťuje škola ve svých provozovnách nebo u smluvních partnerů na území celého regionu, dále pak v Praze, v Nesuchyni, v Mšených Lázních, na Máchově jezeře, ale i v horských střediscích v Krkonoších a Orlických horách.

V rámci odborného výcviku žáci obsluhují ve školní cvičné kuchyni a vaří  pro učitele, spolužáky, ale i pro širokou veřejnost.

Součástí praktického vyučování jsou i odborné praxe ve slovenském Šamoríně a v německém Cottbusu. S žáky naší školy se lze setkat na rautech a slavnostních hostinách při různých příležitostech pro úřady, instituce, podnikatele.

Pro zájemce organizujeme množství odborných kurzů jako je barmanský, baristický, flair, sommeliérský, ginu a kurz vyřezávání ovoce a zeleniny.

Ze zahraničních aktivit je zajímavý program Erasmus+, v rámci něhož se žáci účastní šestitýdenních mobilit v restauraci Václav v německém Cottbusu. Zprostředkování zahraničních praxí a mobilit považuje vedení školy za jeden se svých stěžejních úkolů. Odborné a jazykové zkušenosti nabyté v zahraničí výrazně zvyšují možnost uplatnění absolventa na trhu práce, a tak škola vysílá své žáky na několikaměsíční individuální odborné praxe do hotelů na řeckých ostrovech (Rhodos, Kos) a do hotelů a kempů přímořských letovisek v Itálii.

Škola každoročně organizuje a pořádá barmanskou soutěž Žatecký CUP, ve které prezentují dovednosti žáci z celé republiky ve třech kategoriích: míchání nápojů s pivem, příprava kávy a točení piva. Vedle toho nabízí žákům i veřejnosti účast na poznávacích zájezdech v tuzemsku i v zahraničí.

Škola je členem Asociace hotelů a restaurací, Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, zástupci školy jsou aktivní v profesních asociacích ČR, jako jsou Česká barmanská asociace, Asociace číšníků ČR, Asociace kuchařů, cukrářů ČR, Asociace sommelierů ČR.